Supercomics

Avengers Disassembled

Wat als je als superhelden groepje het allemaal netjes geregeld hebt. Aarde is in relatieve vrede gekomen. Je zit aan tafel en je zit wat schuine praat te houden en ineens breekt de pleuris uit. Mensen die je dood waande komen tot leven en blazen de hele boel op. Tony Stark die de VN toespreekt en ineens uit het niets volledig los gaat. Ultron verschijnt ineens, die was toch uitgeschakeld? De gebeurtenissen volgen elkaar in razendsnel tempo op en de Avengers begrijpen er niks van. Er is iets aan de hand, maar wat? 1 ding is zeker, de Avengers weten totaal niet wat ze overkomt en zodra ze er achter komen is het maar de vraag of ze gewetenloos kunnen ingrijpen.

Persoonlijk vind ik dit wel een meesterwerk van Briann Michael Bendis. De snelheid, de chaos en dan tussendoor toch wat humor. Bendis schuwt niet om wat doden te laten vallen en dat maakt het geheel wat realistischer. Er staat echt wat op het spel al is dat in het begin niet duidelijk wat er aan de hand is. Een She-Hulk die de volledige controle kwijt raakt, vergeleken wordt met haar oom en daarom nog bozer wordt etc.

Met een flashback wordt verteld wat er aan de hand is. De controle is volledig weg en dat spreekt me aan. Het is eigenlijk ook de voorbode wat later CIVIL WAR moet gaan worden. Via House of M belanden we daarin en dit verhaal legt de bal volledig op de stip om te starten. Prachtig.