Super Comics

Nederlands grootste Comics platform

SuperComics Preacher Book One
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Preacher Book one

Heb je ooit een graphic novel gelezen die je bij blijft vanwege de grafische inhoud? Dat was bij mij het geval met Preacher: Book One. Preacher, geschreven door Garth Ennis, vertelt het verhaal van een Texaanse dominee genaamd Jesse Custer, die een goddelijke kracht verwerft genaamd ‘The Word of God’ die hem in staat stelt mensen te bevelen alles te doen wat hij wil. De serie is aangepast voor tv en na het zien van de show inspireerde het me om de strip te lezen. Hoe goed de show ook is, de strip is zoveel beter.

De graphic novel begint met Jesse die in een restaurant zit met zijn ex-vriendin Tulip O’Haire en de Ierse vampier Cassidy. Jesse legt uit hoe Genesis, het nageslacht van een engel en demon, zich tijdens een kerkdienst aan zijn ziel hechtte. Zijn gemeente en kerk werden verbrand, wat ertoe leidde dat Tulip hem in de ruïnes aantrof. Cassidy had Tulip een lift gegeven nadat ze een aanval op een bende had verprutst en tevergeefs had geprobeerd Cassidy’s vrachtwagen te stelen.

In de hemel raken de engelen in paniek, dus roepen ze een bovennatuurlijke cowboy, de Saint of Killers, op om Jesse op te sporen en te executeren. Dit culmineert in een gewelddadige scène waarin de lokale politie Jesse en zijn vrienden omsingelt, waarna de Saint elke politieagent in de buurt afslacht.

Het trio weet te ontsnappen, maar de Saint vindt ze weer. Jesse gebruikt het Woord om de cowboy te dwingen hem over Genesis te vertellen en er verschijnt een engel. De engel geeft toe dat God uit de hemel vluchtte zodra Genesis werd geboren, wat Jesse inspireerde om op missie te gaan om God te vinden.

Onderweg ontmoeten Jesse en zijn vrienden een seriemoordenaar die de gezichten van mensen afsnijdt en worden gedwongen om te gaan met Jesse’s gestoorde grootmoeder Marie en de familie L’Angell. Nadat is onthuld dat het Woord niet werkt op de L’Angells, worden Jesse en Tulip gevangengenomen en beraamt Marie een plan om haar kleinzoon voor haar eigen agenda te gebruiken.

Jesse’s tragische geschiedenis wordt verkend, waarbij hij Tulip vertelt dat de L’Angells zijn vader hebben vermoord en hem opgesloten in een waterdichte kist elke keer dat hij hen niet gehoorzaamde. Marie beveelt haar lijfwacht Jody om Tulip neer te schieten. Ze is weer tot leven gebracht door God, die de L’Angells beschermde tegen het Woord als een manier om Jesse te dwingen zijn zoektocht op te geven. Jesse slaagt erin zichzelf te bevrijden en steekt het ouderlijk huis in brand, waarbij hij vergelding krijgt tegen de mensen die zijn leven tot een hel hebben gemaakt.

Het geweld, de godslastering en de donkere humor van Preacher zullen sommige lezers misschien afschrikken, maar ik heb genoten van elk onderdeel ervan. Er is een scène waarin Jesse het Woord gebruikt en tegen een agent zegt dat hij zichzelf moet gaan neuken. Dus dat doet hij. Ik heb oprecht hardop gelachen.

Er is een oneerbiedigheid in het schrijven van Ennis dat het christendom satiriseert. Jesse is een gecompliceerde protagonist die zich tot religie wendde vanwege de invloed van zijn grootmoeder. Hij gelooft dat God zijn verantwoordelijkheid moet nemen en gebruikt het Woord om mensen te straffen die hij als onrechtvaardig beschouwt. Zijn relatie met Tulip is gelaagd, waarbij ze elkaar pas weer vinden als de tragiek van zijn achtergrond aan de oppervlakte komt.

Ik heb ook genoten van de westerse invloed van de graphic novel. John Wayne verschijnt constant aan Jesse door het verhaal heen en moedigt hem aan om te blijven vechten. De Saint of Killers is een cowboy die werd veranderd in de Engel des Doods. Het idee van witte hoeden die vechten tegen zwarte hoeden wordt met groot effect versterkt.

Steve Dillon is de perfecte artiest voor zo’n brute setting. De gezichtsuitdrukkingen van de personages zijn gedetailleerd en grotesk. Er is zelfs een jongen wiens gezicht op een ezel lijkt.

Prediker: Book One is de meest gestoorde graphic novel die ik ooit heb gelezen en dat wil wat zeggen. Het is een levendig verhaal dat geen klappen uitdeelt en ik vond het van begin tot eind geweldig.