Super Comics

Nederlands grootste Comics platform

ms-marvel
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Ms Marvel – No Normal

Het was in 2014 zeg maar “Ground Breaking”. Een vrouwelijke heldin stond op en deze had ook nog eens een andere religieuze achtergrond. Marvel deed een poging om diversiteit in hun comics te brengen. Na het lezen heb ik het gevoel of ik een Spiderman Comic heb gelezen. Ms Marvel ook wel Kamala Khan heeft gedachten die we telkens te pas en te onpas mogen lezen. Sarcasme en de daarmee nauw samenhangende humor laten je in het hoofd van deze puber dame mee kijken. No Normal is het origine verhaal van haar. Hoe ze ontstaat en hoe ze leert er mee om te gaan. Ze merkt dat ze wat regels moet breken en probeert eigenlijk de balans te vinden.
Nogmaals de comic kwam in 2014 uit, we zijn inmiddels 6 jaar verder en we zijn wat raciale religieuze incidenten in het echte leven rijker. De #metoo beweging, de #blacklivesmatter beweging en hier Nederland natuurlijk #wemakenDerksenonnodigkapot beweging. Sterker nog ik heb dit boek gelezen net na de uitzending waarbij Johan Derksen behoorlijk aangevallen wordt door verschillende personen.

Vervolgens lees ik dit boek, waar men niet subtiel de religie laat doorschemeren. Alles benadrukt dat we een boek hebben over een meisje dat de Islam belijdt.  Prachtig natuurlijk, groundbreaking, maar het is too much naar mijn zin. Je kunt geen bladzijde omslaan en het wordt verteld dat Kamala een andere religie heeft. Haal deze saus eraf en je hebt nog steeds een leuk verhaal. Maar daar gaat het niet om, het gaat om die saus. Had ik dit boek ook in 2014 gelezen, dan was ik er naief ingetrapt. Het speelde niet zo heftig. Maar nu, nu tijdens alle tumult, komt dit boek mijn neus uit, juist vanwege het overdreven religie verhaal.

Even een voorbeeld, in alle andere comicboeken, lees ik ook niet dat Captain America bij het slapen gaan 13 weesgegroetjes opdreunt, dat we een kerkdienst meemaken met Dr Strange. De Paus God en Jezus zal ik zeker niet tegenkomen in de comicboeken. Hooguit als scheldwoord, maar dat kan dan weer niet bij dit boek, iets van heiligschennis.

Al met al is het een leuk puberaal origine verhaal, echter de saus van religie doet mij besluiten de vervolg delen niet te gaan lezen.