Super Comics

Nederlands grootste Comics platform

last knight on earth
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Batman Last Knight on Earth

Het allerlaatste verhaal ooit over Batman. Doe je ogen een dicht en probeer je voor te stellen waar dat verhaal over zou moeten gaan, wie er onderdeel van het verhaal moeten zijn. Probeer je voor te stellen hoeveel spanning, heroïek en dramatiek zo’n verhaal zou moeten hebben om het decennia durende verhaal over Bruce Wayne en Batman een passend einde te geven. En weet dan dat Scott Snyder (Batman, Swamp Thing en Dark nights: metal) en Greg Capullo (Spawn, Batman en Dark nights: metal) dit laatste verhaal voor DC Black Label tot leven gebracht hebben.

 

Iemand trekt bijna een heel jaar kalklijnen op de straten van Gotham. Steeds een klein stukje op willekeurige plekken. Maar Batman ontdekt een patroon dat direct verband houdt met de plek waar hij ontstond, crime alley. Het onderzoek naar deze lijnen zet gebeurtenissen in gang die Batman naar een onherkenbare, verwoeste wereld voeren. In deze wereld ontmoet batman veel oude bondgenoten én tegenstanders tijdens zijn onderzoek naar de vraag wie of wat is Omega?

 

Snyder en Capullo zijn al zo’n tien jaar verantwoordelijk voor de avonturen van de caped crusader, en dat merk je aan alles. Het verhaal is spannend, meeslepend, humoristisch en met vlagen vol dramatiek én altijd van een geweldig niveau. Het afscheid van Alfred is hartbrekend (zeker met onthullingen die later in het boek volgen) en de pogingen tot poëzie van Joker zijn een welkome komische noot in een behoorlijk donker verhaal.

 

Over de tekeningen van Capullo kan ik kort zijn: geweldig. Ik ben al fan sinds The Creech door Junior Press in Nederland werd uitgegeven (en da’s al lang dus). Een aantal pagina’s zijn zo mooi opgezet dat ze eigenlijk aan een muur horen en niet in een comic. De laatste pagina van deel 4 is daar een sprekend voorbeeld van. Niet alleen de tekeningen van Capullo zijn geweldig, ook de kleuring door FCO Plascencia is prachtig. Capullo en Plascencia zijn ook verantwoordelijk voor de prachtige covers van de hardcover waar deze review op gebaseerd is.

 

Last Knight on Earth staat los van ontwikkelingen in het huidige DC Universe en is, met een beetje achtergrondinformatie prima te lezen. Je zult niet alle oude vijanden uit het eerste deel herkennen, en misschien snap je een paar minder bekende verwijzingen niet. Maar dit mag geen excuus zijn om dit meesterwerk niet te lezen. Last Knight on Earth is het beste wat ik tot nu toe van DC heb mogen lezen. En met titels als DCeased, Mr. Miracle en Harleen die de afgelopen tijd uitgekomen zijn zegt dit wel iets.

 

Als ik dan toch iets negatiefs moet noemen dan is dat niet over de comic maar over de marketing van DC. De vergelijking tussen Last Knight en DCeased ligt om meerdere redenen voor de hand. Ook DCeased gaat over een grotendeels verloren wereld en heeft een aantal overlappende hoofdpersonen zoals Wonder Woman, Batman en Poison Ivy. Ergens is het jammer dat twee verhalen die zo vergelijkbaar zijn zo kort op elkaar verschijnen. DC pakt dit soort events anders aan dan Marvel dat doet. Het DC Universe lijkt soms wat samenhang te missen terwijl de Marvel titels van event naar event lijken te stromen.

 

Als je nog steeds probeert voor te stellen hoe het laatste verhaal van Batman dat ooit verteld wordt er uit zou moeten zien, kun je daar maar beter mee stoppen. Wat je je ook voorstelt, Snyder en Capullo zullen je hoe dan ook wegblazen met Last Knight. Is dit echt het laatste verhaal over Batman? Misschien wel. En in dat geval is het een waardige afsluiting van het verhaal van Bruce Wayne. En als het dan niet is? Dan benijd ik het creatieve team niet dat moet proberen dit meesterwerk te overtreffen.