Super Comics

Nederlands grootste Comics platform

bog-bodies.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Bog Bodies

Bog Bodies van Declan Shalvey ( Injection, Savage Town) en Gavin Fullerton (Bags [or a story thereof])  is een misdaadverhaal dat zich grotendeels afspeelt in de Ierse moerassen.

Hoofdrolspeler is Killian, een jonge gangster, die voor een nieuwe opdracht van de misdaadbaas ‘The Bishop’ samen met zijn partner Keano een lijk moet verbergen, en waar kun je dat beter doen dan in de moerassen? Maar Killian blijkt de zondebok te moeten worden voor een misgelopen klusje. Hij vlucht het bos in waar hij de gewonde en mishandelde Neev tegen komt, een vrouw waar de politie al enkele dagen naar op zoek is. Samen zoeken ze een uitweg uit het moeras en proberen daarbij de mannen van de bisschop voor te blijven. Meer over het verhaal zou een aantal hele mooie panels hun kracht ontnemen, maar weer gerust er zitten de nodige plottwists in dit verhaal.

Het verhaal van Shalvey is intelligent, beklemmend maar ook humorvol vooral in de vorm van Maureen, een lokale oudere vrouw. Shalvey verbindt niet alle puntjes die in het verhaal aanwezig zijn, dat mag je als lezer zelf doen. En terwijl je dat doet neemt Shalvey je langzaam maar zeker mee naar het onafwendbare einde van dit verhaal. Ik sloot het boek met een zucht, een lach en een gevoel van verdriet. De comic is wat aan de korte kant, maar dat stoort niet omdat het verhaal gewoon af is. Nog meer bladzijden toevoegen zou het verhaal alleen maar rekken, iets waar ik persoonlijk een hekel aan heb.

Het artwork van Fullerton is karaktervol en passend bij een duister misdaadverhaal wat Bog Bodies in essentie is. Verwacht niet te veel detail. Fullerton weet het verhaal prima tot leven te brengen en het kleurgebruik van Rebecca Nalty (Xena, Glow) draagt bij aan de donkere sfeer die deze hele comic uitademt. Deels komt dit doordat het grootste gedeelte van het verhaal in het donker afspeelt, maar ook de bewust wat vervormde gezichten van de personage dragen bij aan een gevoel van ongemakkelijkheid dat je als lezer ervaart.

Alles bij elkaar is Bog Bodies een prachtige comic voor liefhebbers van goede misdaadverhalen. Wat mij betreft heeft Image met Bog Bodies en November (de nieuwe comic van Matt Fraction en Elsa Charretier) hele sterke misdaad comics uitgebracht.